Meso nikako: Evo koje namirnice obavezno morate i koje nikada ne smijete prati

Navika pranja namirnica nekada može da učini više štete nego koristi. Pranje određenih namirnica dovodi do širenja bakterija i mnogih drugih negativnih posljedica. Pogledajte koje su to greške koje svakodnevno pravimo i savjeti kako da pravilno pripremite hranu.

Jaja

Na jaja se često stavlja posebna supstanca kako bi ih zaštitila od kontaminacije bakterijama. Voda uništava ovu zaštitu, pa zato ne bi trebalo da perete jaja.

Piletina

Bakterije na svježoj piletini veoma su opasne po naše zdravlje. Najpoznatija od svih je salmonela. Mnogi ljudi vjeruju da će pranje mesa prije pripreme riješiti ovaj problem, ali to nije istina. Kada perete pile, voda koju koristite pomaže bakterijama da se rašire po vašim rukama i sudoperi. Ako ga stavite odmah da se kuha, sve bakterije će umrijeti. Najbolji kuhari kažu da pile treba kuhati dvaput: kada prvi put proključa, zamijenite vodu i nastavite da kuhate.

Meso

Kao i piletinu, i svježe meso ne bi trebalo prati (govedinu, svinjetinu, teletinu, jagnjetinu) jer će pranje pomoći širenje bakterija po vašim rukama i sudoperi. Visoka temperatura će vam pomoći da se riješite bakterija. Savjet: Prije kuhanja, pokupite salvetom sokove sa površine mesa. Nakon toga, operite ruke sapunom i toplom vodom.

Pasta

Teško je reći kome je palo na pamet da bi pranje paste bilo dobra ideja. Profesionalni kuhari misle da bi pranje paste trebalo biti ilegalno, jer voda uklanja skrob koji je potreban da bi se sos dobro vezao za tjesteninu. Pastu nakon kuhanja perite samo u slučaju da je koristite za salatu ili spremate sa povrćem ili mesom u tiganju.

Pečurke

Pečurke veoma dobro upijaju vodu pa ih ne treba držati dugo pod vodom ili potapati. Najbolje je da ih brzo operete i osušite papirnim ubrusom. Ovo uradite neposredno prije spremanja jela. U suprotnom, izgubit će na elastičnosti.

Voće i povrće sa jestivom korom

Ako vam voće i povrće izgleda čisto i sjajno, to ne znači da je ne morate oprati kod kuće. Apsolutno morate. Ne koristite sapun ili deterdžent. Nakon pranja u hladnoj vodi, osušite ih papirnim ubrusom.

Konzerve

Bakterije mogu ući unutra preko poklopca. Zato obavezno operite konzervu pre otvaranja.

Voće i povrće sa nejestivom korom

Koliko god ih dobro oljuštili, bakterije sa kore će dospjeti na jestivi dio. Zato uvijek prije konzumiranja operite banane, dinje, lubenice i ostalo voće i povrće sa nejestivom korom.

Orašasti plodovi

Uvijek operite orašaste plodove, čak i kada su oljušteni. Nikada ne možemo znati sa sigurnošću gdje su skladišteni i kako su transportovani. Osim toga, pranje pomaže i da se riješite fitinske kiseline koju sadrže svježi orašasti plodovi. Ona ih štiti od parazita, ali takođe može da naškodi i ljudima.