Korisno je znati: 9 vojnih trikova koji bi vam mogli olakšati život

Jeste li znali da je američka vojska zapravo starija od same države? Porijeklom iz kontinentalne vojske, nekada je George Washington bio jedan od njenih vođa.

Onda je sasvim logično da bi jedna takva uspostavljena institucija trebala imati neke sjajne trikove u rukavu.

Evo liste nekoliko najboljih koje smo pronašli:

1. Ne samo štednja vode

Mokrenje pod tušem moglo bi biti kontroverzna tema u nekim domaćinstvima, ali prema medicinskoj zajednici spriječava i liječi atletsko stopalo.

2. Ljepljivom trakom zalijepite stopala

Vojne cipele mogu biti neugodne, pa je ovaj trik nastao kako bi se izbjeglo stvaranje žuljeva. To i vi možete učiniti. Samo stavite selotejp preko područja na nogama koja se najviše trljaju o cipelu. Ispod možete staviti flaster.

3. Zavežite čvor

Da se te velike cipele ne bi odvezivale duže vrijeme ili da se vezice ne odmaknu od centra, zavežite nekoliko čvorova.

4. Šećer

Jeste li znali da posipanje rana šećerom može spriječiti razmnožavanje bakterija? Bakterije ne mogu preživjeti u visokom udjelu šećera, tako da ranu možete prekriti šećernom pastom ili običnim šećerom. Radite to do trenutka kada budete mogli primijeniti ozbiljniju prvu pomoć.

5. Ne samo za trčanje

Helanke za trkače nisu samo za trčanje – možete ih obući ispod hlača, a da ne budu primjetne, a grijat će vas na zaista niskim temperaturama.

6. Sjajne cipele

Kada je riječ o onim sjajnim vojničkim cipelama, postoji poseban trik. Uzmete obilnu količinu kreme za cipele i nanesite je na cipele ili čizme i pustite da odstoji 10-15 minuta. Zatim pređite preko tog mjesta upaljačem, plamenom ili toplotnim pištoljem. Za završni dodir koristite čistu, blago mokru krpu i polirajte površinu.

7. Vojno utrpavanje

Ne bismo vam ovo preporučili na dan vašeg vjenčanja, ali ako je vaša košulja malo loše postavljena ili ste nedavno izgubili malo kilograma i niste uspjeli kupiti novu odjeću – koristite vojnu tehniku ​​utrpavanja kako bi vam košulja bolje stajala.

8. Za potpaljivanje vatre

Svi smo kupovali različita sredstva za potpaljivanje vatre. No, uštedite malo novca nanoseći vazelin na vatu i koristite ga za potpaljivanje vatre.

9. Ženski ulošci

 

U slučaju nužde možete koristiti ženske uloške kako biste spriječili da ranjena osoba iskrvari. Postavite uložak preko rane i zavežite ga selotejpom. Uloške možete staviti i u cipele kako bi vam tabani bili topliji i kako bi upijali znoj.

Koji  od ovih trikova biste voljeli isprobati?