KONSTANSTNO IH BACATE, A NEMATE POJMA KOLIKO SU KORISNE: 7 TOP načina da iskoristite OVE KESICE!

Kesice silicijum-dioksida obično nalazimo u kutiji, kada kupimo novi par obuće i najčešće ih odmah bacamo. To je zato što mislimo da su potpuno beskorisne i čak i otrovne. Ali, istina je da ne sadrže otrov.

Pune su silicijum-dioksida koji je veoma koristan za razne namjene.

Ovo je sedam najboljih načina za upotrebu kesica sa silicijum-dioksidom u vašoj kući:

Stavite ih u torbu za teretanu

Njihova glavna namjena je da upijaju višak vlage i štite vašu obuću. A, kao što znamo, bakterije se uglavnom razmnožavaju na vlažnim i mokrim mjestima. Zato kesice silicijum-dioksida mogu pomoći da eliminišu vlagu i bakterije iz vaše torbe za teretanu, a odlične su i za uklanjanje neprijatnog mirisa.

Stavite ih između peškira

Ovo će spriječiti da vam se peškiri nakvase i poprime neprijatne mirise. Zato u ormarić sa peškirima stavite par kesica sa silicijum-dioksidom.

Duže čuvaju vaše brijače

Nemojte brijače više čuvati pored kade gdje se uvijek pokvase. Jednostavno ih stavite u plastičnu posudu i dodajte nekoliko kesica silicijum-dioksida unutra. One će produžiti životni vijek vašim brijačima.

Spasite nakvašeni telefon

Možda ste do sada, kada slučajno nakvasite telefon, koristili metodu sa posudom sa rižiom. Ali, sada umjesto riže, telefon stavite u posudu u kojoj se nalazi nekoliko kesica silicijum-dioksida jer su one 10 puta efikasnije.

Spriječava magljenje vjetrobranskog stakla

Ovo je definitivno najbolja primjena ovih kesica. Zamagljena stakla su ogroman problem, naročito kada je povećana vlažnosti. Umjesto da sačekate da klima odradi svoje, samo stavite nekoliko kesica sa silicijum-dioksidom ispod vjetrobranskog stakla iznutra: sljedećeg jutra ćete primijetiti da vam stakla više nisu zamagljena.

Sačuvajte stare fotografije

Svi znamo da se stare fotografije vremenom pohabaju. Ali, ako stavite samo nekoliko kesica u kutiju sa fotografijama sačuvaćete ih od utjecaja vlage i one se više neće lijepite jedna za drugu.

Sačuvajte šminku

Sve dame bi u svom neseseru trebalo da imaju nekoliko kesica koje će spriječiti da se šminka u prahu zgrudva.