Jednostavni i glupi izumi koji su izumiteljima donijeli MILIONE: Tek da vidite broj 7

Ove jednostavne stvari donijele su njihovim izumiteljima prava bogatstva.

Kako se čini, ljudi koji su izmislili ove stvari se nisu čak mnogo ni potrudili, nego su se jednostavno njihovi proizvodi probili na tržištu.

1. Smajli

Američki umjetnik Harvi Bol izmislio je sliku smajlija 1963 godine. On je samo 45 dolara platio prava na njega. Nakon toga su braća Bernard i Marej Spejn shvatili da ovo ima veliki marketinški potencijal i na smajliju zaradili 50 miliona dolara.

2. Zezalica

 

Ovo je jedna od najpoznatijih igrački na svijetu. Njen pronalazač je Ričard Džejms, a ideju je dobio kada mu je feder pao na pod. Zahvaljujći ovome Džejms i njegova porodica zaradili su 250 miliona dolara.

3. Čičak traka

Ideju za ovu traku dobio je Žorž de Mestral nakon što je ispitivao biljku čička pod mikroskopom. Bio je zadivljen mogućnošću ove biljke da se zakači za šta god. Danas Mestral zarađuje oko 100 miliona godišnje za zbog svog izuma.

4. Blesave slamčice

Nekome je jednom palo na pamet da će djeci više pažnju privući mlijeko ili negazirani sokovi ukoliko se uz njih budu dobijale neobične slamčice. Ovakve slamčice su rezultat toga. One su sada popularne u cijelom svijetu.

5. Jastuci u obliku ljubimaca

Djeca vole plišane mede i čupave igračke. Dženifer Telfer je primijetila da njeno dijete radije spava na plišanoj igrački nego na jastuku. Ona je shvatila da tako nešto ne postoji na tržištu, te je došla na ideju velikih, mekanih jastuka u obliku životinja koje djeca obožavaju.

6. Početna strana od milion dolara


21-godišnji student tražio je način da zaradi novac kako bi platio svoje obrazovanje. Došao je na ideju kako bi se na prazna mjesta na internet stranicama mogle stavljati reklame. Prodavao je pojedinačne piksele za samo 1 dolar. Velike kompanije su odmah pohrlile da kupe prostor.

7. Plišane igračke ispunjene plastičnim kuglicama

Taj Vorner došao je na ideju da plišane igračke ispuni plastičnim kuglicama. One su uglanom bile predviđene za kolekcionare, Vorner je zaradio milione dolara.

8. Hula Hop


Još jedna igračka koja je dobila nevjerovatnu popularnost u kratkom vremenskom periodu. U posljednjih nekoliko godina ovo se ponovo privlači interesovanje. Oko 100 miliona ovih igračaka prodato je širom svijeta. Ideja je razvijena kada je neko video djecu kako se igraju obručem od bambusa. Bambus je kasnije zamijenjen plastikom.

9. Boca sa poklopcem na dole

Ovakve boce pojavile su se na tržištu prvi put 1991. godine. Njihov pronalazač je Pol Braun, a koristio ih je za šampone. Kasnije ih je koristila i NASA, pa čak i Heinz. Patentirana boca je postala toliko popularna da je Braun 1995. prodao cijelu kompaniju sa pravima na dizajn za 14 miliona dolara.

10. Flasteri

Flasteri su izmišljeni 1920. godine, a osmislio ih je radnik koji je radio u kompaniji “Johnson & Johnson”, kada se njegova supruga posjekla dok je spremala hranu. Danas se flasteri prodaju u nezamislivo velikim količinama.

11. Crocs papuče


Iako su malo vremena bile aktuelne, u vrijeme kada su plasirane na tržište bile su veoma popularne. Prvenstveno se pretpostavljalo da će se one nositi u kozmetičkim salonima, ali nakon što je prva serija rasprodata, njihovi kreatori ostvarili su značajan tržišni potencijal. Sada kompanija zarađuje milione.

12. Samoljepljivi listići


Iako je ovo samo papirić sa malo ljepka, i dalje su veoma popularni. Spenser Silver je razvio novi tip, veoma jakog ljepka. Samoljepljivi papirići Silveru su donijeli bogatstvo od milijardu dolara.