JEDEMO IH SVAKOG DANA UBIJEĐENI DA SU ZDRAVE, A PRAVIMO VELIKU GREŠKU: Ove 4 namirnice goje i uništavaju imunitet

Namirnice koje sadrže “zdrave” bakterije zovemo probiotskim, veoma su važne za pravilno funcionisanje crijeva, dobro varenje, a samim tim i imunitet.

U najpoznatije probiotike spadaju kefir i jogurt, što je razlog zbog kojih ih stručnjaci preporučuju svima koji žele da se zdravo hrane.

Unsplash

Međutim, ovi popularne namirnice nemaju uvijek one benefite po zdravlje po kojima su poznate. Fermentisani mliječni proizvodi koji imaju dug rok trajanja ne mogu da sadrže probiotike, stoga su takvi jogurti i kefiri beskorisni za crijevnu mikrofloru, kažu doktori.

Takođe, napici koji se često preporučuju kao zdravi, pa čak i pogodni za mršavljenje, smutiji sa voćem, sadrže veliku količinu šećera. Savjet ljekara jeste da je uvijek bolje izabrati cijelo voće nego ustinjeno ili mljeveno.

Unsplash

Razlog je što se na prvi način vlakna bolje apsorbuju u crijevima.

Još jedna namirnica koju smatramo zdravom – kornfleks koji mnogi jedu za doručak, uopšte nije korisna koliko se vjeruje. Napravljena je od rafiniranog brašna, što znači da je riječ o čistim ugljenim hidratima, a bez vlakana.

Unsplash

Također, ješ jedna velika greška koju mnogi prave jeste što veruju da “slatkiši” sa fruktozom ne goje. Voćni šećer utječe na pojačano lučenje insulina, što doprinosi razvoju gojaznosti i dijabetesa, prenosi mondo.rs.