JABUKA NA IPHONE LEĐIMA NIJE ZA UKRAS: Ljudi su otkrili čemu služi i svi su oduševljeni!

Apple ima podužu listu malih, ali zgodnih opcija na svojim iPhone telefonima, koje svakodnevne stvari mogu da učine drastično lakšim i bržim.

Takva je Back Tap opcija, koja je kao skriveno, da ne kažemo tajno dugme, ugrađeno u Apple logotip na poleđini svakog iPhone telefona – dobro, ne baš svakog, listu podržanih uređaja daćemo vam u nastavku teksta.
Dakle, još sa iOS 14 verzijom stigla je opcija koja omogućava dodatno iPhone dugme, koje ima rijetko koji drugi telefon (sad to imaju i novi Pixel telefoni, ali samo za Snapchat).

Upoznajemo vas sa Back Tap opcijom, koja briše granicu između softvera i hardvera, jer dodaje novo dugme na iPhone, a da to čak nije ni dugme – čuveni Apple logotip na svakom iPhone telefonu koji podržava Back Tap, postaje interaktivan i omogućava da se koristi za neke od funkcija u samom meniju telefona.

Da bi se aktivirala osjetljivost zadnjeg dijela telefona (površina oko Apple logotipa i nešto šire) potrebno je uključiti Back Tap u Settings meniju iPhone telefona, pa u Accessibility meniju. Apple je naravno ciljao iPhone dugme tj. svoj logotip kao mesto tapkanja, ali je polje osjetljivo na komandu i nešto šire, što znači da će svaki korisnik naći način na koji želi da ga koristi – na dugme ili oko njega, kako mu najviše odgovara.

Na osnovu pojedinih aplikacija i opcija telefona Back Tap ima dvostruki ili trostruki tap, koji omogućava izvršavanje neke od sistemskih funkcija, pokretanje aplikacija ili Apple servisa, kao i bilo kojeg drugog menija, komande ili aplikacije prikazane u podužoj listi – na raspolaganju je i Siri buđenje, zaključavanje telefona, pomoćni meniji, prečice itd. Takođe, osim u Apple aplikacijama dvostruki i trostruki Back Tap mora da bude podržan i od proizvođača aplikacije, da bi radio.

Back Tap, između ostalog, omogućava da skrolujete stranicom, pravite ScreenShot, pristupite meniju notifikacija, brzo skačete s aplikacije na aplikaciju u multitasking stilu, otvorite Control Center, brzo uključite neku dodatnu opciju u aplikaciji ili igri i slično

Back Tap podržavaju iPhone 8 i svi noviji iPhone telefoni koji imaju instaliranu najmanje iOS 14 verziju operativnog sistema.

iPhone Back Tap lista podržanih telefona:
iPhone 8 serija
iPhone X
iPhone XS serija
iPhone XR
iPhone 11 serija
iPhone 12 serija i
iPhone 13 serija.

 

I da predupredimo pitanja – DA, Back Tap radi i sa (većinom) futrola tj. maski, čak i sa onim koje za iPhone podržane uređaje služe kao punjač tj. mobilna baterija. Naravno da je Apple mislio i na sve koji nose iPhone u zaštitnoj maski ili futrolama.

 

(smartlife.mondo.rs)