IZNENADIT ĆE VAS, ALI LOGIČNO JE: Da li znate čemu služi ova rupica na katancu?

Ova napravica, koja nam pomaže da stvari učinimo sigurnim, na sebi, odmah pored rupice za ključ, ima i jednu pravu misteriju.

Jeste li se ikad upitali čemu služi ova rupica?

Pixbay

Ne, nije stvar dekoracije. Rupica ima veoma konkretnu i korisnu ulogu. Ona služi za odvod kiše i raznih ostataka prljavštine koja se zaglavi unutar katanca. Koristi se takođe i za podmazivanje katanca.

Korisno, zar ne?

U nastavku vam donosimo još nekoliko stvari koje viđamo svakodnevno, ali ne znamo njihovu pravu svrhu.

Pogledajte listu ovih stvari koje vam mogu povećati spektar znanja. Ostanite radoznali i nastavite čitati članak.

Rupa između kamere i bljeskalice na iPhoneu

depositphotos

To je mikrofon za snimanje zvuka dok za stražnju kameru koristite videozapise.

USB logotip

Pixbay

Niko ne može zamisliti da bilo koja elektronika bude povezana s vodom. No, USB logotip ima suptilnu vezu s vodom. Po uzoru na trident Posejdona, boga mora i drugih voda. Kao što trident simbolizira snagu, USB se predstavlja kao tehnološka snaga. Središnja strelica predstavlja serijske podatke, krug predstavlja napon na kojem USB radi (5V), a kvadrat predstavlja napon zemlje.

Pravi način guljenja banane

Pexels

Većina od nas guli bananu počevši od stabljike. Pravi način za to je poznat kao metoda majmuna, i ispravno, jer majmuni to rade na ovaj način. A ako je dovoljno dobro za majmune, trebalo biti dovoljno dobro i ljudima. Ova metoda uključuje guljenje druge strane banane, tako da se ogulina otvori, a zatim je možete oljuštiti.

Zašto tipke na tastaturi nisu abecedno raspoređene?

Pexels

Kada su izmišljeni pisaći strojevi, imali su tipke raspoređene po abecedi. Zbog položaja određenih slova (s-h, t-h, e-a, e-i, o-u i tako dalje), ruke onog ko tipka bi se zapetljale ako prebrzo kucaju. Tako su jednostavno prebacili problematična slova. Tako je nastao poznati QWERTY izgled!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *