Izazov od 28 dana: Ovih 7 jednostavnih vježbi će transformisati vaše tijelo u samo 4 sedmice

Ovaj izazov ima samo 7 vježbi, a nije vam potrebna skupa oprema.

Potrebno vam je samo 10 minuta dnevno, ali bez preskakanja dana.

Plank

Ova vježba je dobra da se radi prije i poslije svakog treninga. Ona ojačava samu srž vašeg tijela i polako povećava vašu maksimalnu snagu i stabilnost. Ovu vježbu radite kao što vidite gore na slici, podupirući svoje tijelo ili šakama ili podlakticama i držeći tijelo potpuno ravno.

U zavisnosti od vaše izdržljivosti neka vam serije traju od 10 sekundi do 1 minuta.

Sklekovi

Ova vježba takođe spada u najosnovnije pokrete i dovodi do jačanja gornjeg dijela tijela. Nije se mijenjala baš dugo i odlična je za jačanje grudi, ramena i tricepsa. Kao da pokušavate da odgurnete zemlju. Samo se postavite u plank, spustite do zemlje i podignite nazad držeći tijelo potpuno ravno.

Bird Dog

Ova vježba je izvučena iz osnovnih tehnika joge. Tu je za jačanje butina i zadnjice. Spustite se na zemlju “na sve četiri”.

Sada ispružite jednu ruku ispred sebe i suprotnu nogu iza sebe. Ponavljajte sa drugom stranom isto to.

Čučnjevi

Ova vježba je dobra za noge kao što su sklekovi dobri za grudi, ramena i ruke. Žene obožavaju ovu vježbu jer najbrže i najbolje dolaze do one prave linije kojoj svaki par farmerica, helanki ili suknjica i haljina stoji idealno.

Za muškarce je ova vježba veoma važna jer je neophodna za održavanje zdravog nivoa testosterona u krvi.

Samo postavite noge u širini ramena i počnite. Kao da hoćete da sjednete na neku zamišljenu hoklicu i da ustanete. Obavezno držite leđa ravno i postavite ruke ispred sebe zbog ravnoteže.

Trbušnjaci

Odmah se bacite na leđa, podignite obje noge sa poda i ne spuštajte. Sada držeći jednu nogu u tom položaju drugu savijte u koljenu i dodirnite rukom to koljeno, pa spustite nogu do ove druge. Ponavljajte sa drugom stranom. Zanimljivo je i dinamično, a odlično topi masne naslage sa donjeg dijela stomaka.

Trbušni mišići i zadnjica

Spustite šake na pod i podignite zadnjicu na gore. Tijelo bi trebalo da vam bude u obliku trougla. Podignite jednu nogu visoko koliko god to možete i spuštajte je sve dok koljenom ne budete mogli da dodirnete svoju glavu. Vratite je na početnu poziciju pa onda sve to, samo sa drugom nogom.

“Plivanje” je odlična vežba za struk

Lezite na stomak i odvojite stopala i ruke sa zemlje, kao na slici A. Podignite lijevu nogu i desnu ruku, pa desnu nogu i lijevu ruku. Tako naizmjenično. Radite to 20 sekundi (do 1 minuta) pa odmorite. Vježbu radite 10 puta.

IZAZOV “30 DANA”

Za treću sedmicu ponovite SEDMICU #1

Za četvrtu sedmicu ponovite SEDMICU #2