Istraživanje otkrilo: Evo gdje je NAJTEŽE, a gdje NAJBOLJE da se rodite kao ŽENA

Kada je riječ o ravnopravnosti, nijedna država na planeti još uvijek nema sve što je potrebno da bi se moglo da reći da više nema potrebe za borbom i da žene mogu da budu bezbrižne i potpuno jednake u svakom smislu.

Prije dvije godine, objavljeni su rezultati istraživanja o tome gdje je, na svjetskom nivou, ženama najbolje, a gdje najgore.

Rezultati istraživanja su ukazali na velike razlike u položaju žena između zemalja, ali i činjenicu da ne postoji ni jedna država na svijetu sa savršenim rezultatom, niti sa potpuno negativnim.

Koja država je najbolje mjesto za život žena?

Prema izvještaju koji je objavio institut Univerziteta u Džordžtaunu, na prvom mjestu našla se Norveška, kao zemlja u kojoj je najbolje biti žena, dok drugo mjesto zazima Švajcarska, a treće Finska.

Slijede: Danska, Island, Austrija, Velika Britanija, Luksemburg, Švedska, Holandija i Kanada. Potpuno neočekivano (ili ne?), Sjedinjene Američke Države, koje se obično smatraju najistaknutijim borcem za ravnopravnost po mnogi pitanjima, zauzele su tek 19. mjesto.

Koja država je najgora za život žena?

Najteže je ženama u Jemenu, koji zauzima posljednje, 167. mjesto, a odmah iznad je bio Avganistan, ali treba imati u vidu da je istraživanje sprovedeno mnogo prije nego što je došlo do uspostavljanja talibanskog režima, poznatog prema brutalnosti prema ženama. Slijede Sirija, Pakistan, Južni Sudan, Irak, Demokratska Republika Kongo, Centralnoafrička Republika, Mali, Sudan, Libija…

Stanje na Balkanu?

Srbija prednjači u regionu što se tiče prava žena i zauzela je 24. mjesto. Zatim slijede Hrvati (32. mjesto), Sjeverna Makedonija (37. mesto), Bugarska (39. mjesto) i Crna Gora (40. mjesto), piše magazin.novosti.rs.