iOS 14 je stigao: 7 stvari koje možete sada, a niste mogli ranije

Novi operativni sistem za iPhone uređaje je stigao, a evo nekih stvari koje bi trebalo da isprobate.

1. App Clips

U pitanju je novi način na koji možete da upravljate svojim aplikacijama. Pokrećete ih pomoću NFC-a, QR kodova ili linkova, i onda koristite “sažetu” verziju – samo one dijelove aplikacije koji su vam potrebni. Pritom, aplikaciju ne morate da instalirate na svoj iPhone.

2. Dodajte vidžete na početni ekran

Android ima vidžete za početni ekran toliko dugo da im se čini da im je većina korisnika dosadila, ali sada su stigli u iOS 14 i prilično su glatki. Da biste započeli, pritisnite i zadržite prazno područje na ekranu da biste prešli u režim uređivanja, a zatim dodirnite ikonu “plus” (gore lijevo).
Tada ćete vidjeti galeriju vidžeta koje možete povući i spustiti na svoje mjesto, prilagoditi im veličinu ili napraviti folder koji se menja u zavisnosti od doba dana.

3. App Library

Još jedna nova funkcija koju je iOS 14 donio. App Library je nešto slično kao “App drawer” na Androidu, samo bolje. Nalazi se sa desne strane vašeg početnog ekrana i automatski organizuje sve vaše aplikacije u direktorijume.

Da biste je isprobali, idite na “Settings”, pa “Home Screen” i odaberite da li želite da se novoinstalirane aplikacije unaprijed dodaju na Home Screen ili u App Library.

4. Gledajte video-snimke u režimu Picture-in-Picture

Ne morate ništa da uradite kako biste omogućili PiP, već samo počnite da gledate neki video-zapis, a zatim izađite iz aplikacije. Možete da dodirnete i zadržite video da biste ga premještali ili da mu promijenili veličinu. Imajte na umu da ovo zavisi i od aplikacije, koja mora da podržava PiP režim kako biste mogli da ga koristite.

5. Pinujte razgovore

Ako u aplikaciji Messages postoje razgovori za koje mislite da će vam kasnije biti potrebni, sada možete da ih “pinujete”, odnosno zakačite na vrh. Najlakši put do toga je dugim pritiskom na razgovor i odabirom opcije “Pin”, prenosi Gizmodo.

6. Prevodite internet-stranice u Safariju

Safari nije izostavljen iz inovacije koje iOS 14 donosi. Sada možete da prevedete internet-stranice, mada Apple i dalje ovo označava kao “beta” funkciju. Kada otvorite neku internet-stranicu u Safariju, dovoljno je samo da odaberete ikonu za prevod u polju gde se nalazi URL adresa.

7. Pretražujte unutar aplikacija

Lijevo od vašeg početnog ekrana nalazi se “Search bar”. Kada ukucate nešto što želite da nađete, vidjet ćete da se pojavljuju prijedlozi za pretragu u aplikacijama. Samo je potrebno da odaberete unutar koje aplikacije želite da pretražite, a tu spadaju i Mail, Maps i Messages.