Genijalno: Evo zašto bi trebalo da ostavite novčić u zamrzivač, uvijek prije nego što krenete na put

Da li ste ikada došli s posla ili s dužeg putovanja i primijetili da vaši digitalni satovi pokazuju pogrešno vrijeme?

Možda je došlo i do nestanka struje, ali nikako ne možete znati koliko dugo nije bilo struje, zar ne?

Možda je u pitanju i nekoliko dana, što dovodi do odmrzavanja hrane i njenog kvarenja. Kada struja ponovo dođe, namirnice se ponovo smrznu i vi skoro da i ne primijetite da su odmrzavane.

Unsplash

Kao što znamo, to može biti vrlo opasno, jer za neke prehrambene proizvode postoji rizik od širenja salmonele i drugih bakterija.

No, na svom Facebook profilu Sheila Pulanco Russell otkrila je način – kako da ipak saznate da li i koliko dugo je vaš zamrzivač stajao bez struje!

Da li je hrana i dalje za konzumiranje ili je suviše dugo stajala na toplom – saznajte jednostavno. Za to su vam potrebni:

-šolja
-novčić
-voda

Sipajte vodu u šolju i stavite u zamrzivač da se zaledi. Kada u šolji ostane samo led, na vrh stavite i novčić i potom vratite u zamrzivač.Kada se npr. nakon godišnjeg odmora vratite kući, prije konzumacije hrane iz zamrzivača, pogledajte gdje se novčić nalazi!

Facebook

Ako je novčić i dalje na vrhu ili eventualno na sredini kocke leda u šolji, ili nije bilo nestanka struje, ili je struja nestala za kratko, pa se voda samo djelomično otopila. Ukoliko se pak novčić sada nalazi na dnu šolje, to znači da struje nije bilo dovoljno dugo da se voda skroz otopi, a novčić potone skroz do dna.

Tada je bolje da hranu iz zamrzivača ne spremate svojoj porodici.