F5 je magično dugme na tastaturi: Nećete vjerovati čemu sve služi

Često ne poznajemo dovoljno čemu služe sve tipke na tastaturi.

Naučite osnovne funkcije svih 12 “F tastera” i sigurni smo da ćete brže i kvalitetnije koristiti računar i programe na njemu.

Trebalo bi da znate i da se u mnogim igrama najvažnije opcije mogu obaviti preko tih tastera – mijenjanje oružja, dopuna municije i slično.

Za “F tastere” smatra se da štede vrijeme, pa da zato odmah pokažemo u čemu to svaki od funkcijskih tastera može da vam pomogne:

– F1: Poziva “Help” opciju za gotovo svaki program

– F2: Omogućava izmjenu imena fajla, fascikle (foldera) i dokumenta

Unsplash

– F3: Otvara pretragu u aplikaciji koju koristite u tom trenutku

– F4: Jedna od opcija je Alt + F4 čime se zatvara aktivan Windows prozor

– F5: Osvježava, ponovo učitava dokument, stranicu na internetu ili sadržaj prozora, pomoću ove tipke možete pokrenuti slideshow u PowerPointu

– F6: Uz ovu tipku možete prijeći na sljedeću stranicu na podijeljenom ekranu u Wordu, dok u kombinaciji s tipkom Ctrl omogućava prebacivanje između dokumenata u Wordu.

Unsplash

– F7: U kombinaciji s tipkom Alt možete provjeriti pravopis u Wordu, a u kombinaciji s tipkom Shift otvorit će se rječnik Thesaurus u Wordu.

– F8: Ova tipka u Excelu omogućava takozvani Extend mod za tipke sa strelicama, a u Windowsu omogućava sigurni mod.

– F9: U kombinaciji s tipkom Ctrl ubacuje prazna polja u Wordu, a i osvježava polja u Wordu.

– F10: Ova tipka otvara izbornu traku, a u kombinaciji s tipkom Ctrl maksimizira prozor u Wordu. U kombinaciji s tipkom Shift nudi iste opcije kao i desni klik mišem.

Unsplash

– F11: Uz pomoć ove tipke možete dobiti full screen mod na preglednicima, kao i izaći iz njega. U kombinaciji s tipkom Shift dodaje plahtu u Excelu.

– F12: Ova tipka otvara opciju Spremi u Wordu, a u kombinaciji s tipkom Shift i sprema dokument u Wordu. U kombinaciji s tipkom Ctrl otvara dokument u Wordu.