EVO ŠTA SE DEŠAVA VAŠEM TIJELU AKO GODINAMA, SVAKO JUTRO PIJETE KAFU: Ovo morate da pročitate!

Ovdje pričamo o šolji kafe napravljene u aparatu za kafu ili skuhane, domaće kafe bez dodavanja mlijeka / pavlake. Instant kafa se ne uzima u obzir, jer je njena snaga niža od zrnaste kafe, aromatična i u njoj se gube sve korisne supstance.

Ovo morate da znate o kafi:

Negativni efekti:

Nepoželjno je kafu piti na prazan želudac, jer kafa izaziva sintezu hormona holecistokinina, koji izaziva varenje. A ako je želudac prazan, onda nema šta da svari – kao rezultat toga, postoji rizik od gorušice i simptoma gastritisa.

Kafa ima tendenciju povećanja kiselosti želuca, krvnog pritiska i poremećaja sna.

Konzervansi u kafi negativno utječu na metabolizam i izazivaju razvoj celulita.

Okrepljujući efekat kafe sat vremena nakon ispijanja napitka daje efikasnost. I nakon još jednog sata, možda ćete osjetiti pospanost.

Kafa se ne preporučuje ženama tokom trunoće i dojenja. Kofein prelazi u placentu, uzrokujući smanjenje gvožđa (Fe) i drugih minerala u majčinom mlijeku.

Kafa izaziva zavisnost, a prekomjerno ispijanje dovodi do dehidracije.

Pixbay

Pozitivni efekti:

Kafa sadrži antioksidanse koji uklanjaju slobodne radikale iz tijela. Ovi antioksidanti se bore protiv malignih neoplazmi, određenih srčanih patologija, dijabetes melitusa i parkinsonizma.

Kafa pomaže da se riješite glavobolje širenjem krvnih sudova u mozgu.

Zašto se ne preporučuje ispijanje kafu nakon jutarnjeg buđenja?

Hormon kortizol tijelo sintetiše tokom dana, pomaže nam da se probudimo ujutru i zaspimo uveče. Ujutru je nivo kortizola najveći, a ispijajući kafu u ovo doba, blokiraćemo sintezu ovog hormona, a nakon nekog vremena razbuđivanje će biti teže.

Do proizvodnje kortizola dolazi do 6h do 9h, a maksimum se javlja do 8h do 9 h, pa je optimalno vrijeme za šolju kafe 10h sati ili poslije ručka.

Pixbay

Šta se dešava ako prestanete da pijete kafu?

Tijelo će bolje apsorbovati vitamine!

Kofein uništava vitamin B, smanjuje koncentraciju u tijelu minerala poput gvožđa, kalcijuma, cinka i td.

Samo 1 šolja kafe odlaže apsorpciju kalcijuma za 3 sata. Osim toga, kofein ispire mineral kalcijum iz tijela, a koštano tkivo postaje krhko.

Možete izgubiti težinu!

Kofein aktivira sintezu kortizola i djeluje na nadbubrežnu funkciju. Nadbubrežne žlijezde rade zajedno sa štitnom žlijezdom, što utječe na metabolizam. Zbog kafe ona postaje sporija.

Imunološki odgovor će se povećati!

Kofein je štetan za imunološki sistem (zbog štitne žlezde). A nedovoljna funkcija štitne žlijezde dovodi do slabljenja imunološkog sistema.

Zaboravićete na probleme sa jetrom

Kafa je teško svarljiva. Jetra proizvodi enzime koji razgrađuju i metabolišu kafu.