Ekspert za ishranu je ispričala kako da se hranimo da bismo bolje izgledali: Evo u čemu je tajna

Mnogima od nas riječ dijeta zvuči kao kazna, koja nam ne dâ da uživamo u omiljenim poslasticama i da se hranimo korisnim namirnicama. Ali, to uopšte nije tako.

Michelle Adams-Arent, konsultant u oblasti ishrane i sporta, kaže da dijeta ne predstavlja toliko uzdržavanje od hrane, koliko njen pravi raspored u toku dana.

Ovo je “tajna” ishrane koja će vam pomoći da se riješite suvišnih kilograma bez „duševne patnje“ za ukusnim keksićima i tortama.

Koliko često treba jesti?

Svaka dijeta ima svoje prohtjeve: lišiti se pržene hrane, ne jesti slatko, hraniti se isključivo bjelančevinama ili potpuno preći na povrće. U većini slučajeva sve nam ovo škodi, ako ne u fizičkom, onda u psihičkom smislu. A zapravo, nije toliko važno koliko jedemo, već kada to činimo.

Naš organizam funkcioniše tako što usvaja određenu količinu hrane i energije na neko vrijeme. A sve što nismo potrošili (usvojili), polako se nagomilava „na kukovima“.

Ali, ako hranimo organizam porcijama koje može u potpunosti da usvoji, onda on neće imati šta da skladišti.Vi, u stvari, možete da jedete sve što poželite (naravno, u granicama normalnosti).

Vidite, kada na svakih nekoliko sati jedemo male porcije, mi od hrane dobijamo mnogo više korisnog i pritom gubimo suvišne kilograme. Ali to ne znači da je kvalitet hrane manje važan; budete li jeli po šest hamburgera dnevno, zdraviji sigurno nećete biti. Ne treba zaboravljati da je potrebno jesti i zdravu hranu, kao što je voće i povrće.

Da biste saznali koliko je kalorija potrebno unijeti u toku dana, treba da pomnožite svoju težinu sa 25 (ako ste žena), ili sa 28 (ako ste muškarac).

Nije potrebno napominjati da je to minimalna količina kalorija, u slučaju da ležimo na krevetu i ništa ne radimo.

„U principu, ničeg novog u ovome nema“,- kaže Michelle. Većina ljudi jednostavno ne razumije kako je moguće da izgledamo bolje, a da jedemo sve što poželimo.

Zato muče sebe „čudnim“ dijetama ili se potpuno odriču hrane. Istina, ponekad ćete morati da se borite sa iskušenjem da ne pojedete suvišan kolač, ali gladni sigurno nećete biti.