Držite noge podignute barem 10 minuta dnevno: Rezultat će vas iznenaditi!

 

Ovo nije obična vježba, već prava terapija. Slična je jogi, čiji je cilj da uspostavi vezu između tijela i duha, a takođe je veoma korisna i za cirkulaciju.

Nemojte se plašiti da isprobate nešto novo. Ova vježba neće uticati na vašu figuru, niti će učiniti vaše noge ljepšim, ali će vam pomoći da se bolje osjećate i fizički i psihički, što je takođe veoma važno.

5 korisnih efekata ove vježbe:

♦ Smanjuje otok u nogama
♦ Otklanja sindrom umornih nogu
♦ Poboljšava varenje
♦ Opušta nervni sistem
♦ Doprinosi psihičkom miru

Izvođenje vježbe:

Pronađite mirno mjesto i izdvojte 10 minuta koje ćete posvetiti sebi. Potrebno je da obezbijedite uslove koji će vam omogućiti da zatvorite oči i odmorite se. Ako u isto vrijeme budete pričali telefonom ili čitali poruke, nećete postići isti efekat.

♦ Lezite na leđa, butine bi trebalo da budu 15-50 cm udaljene od zida. Savijte noge u koljenima i oslonite se petama uz zid. Ukoliko se butine nalaze pod pravim uglom u odnosu na leđa, tada će zadnjica biti na ispravnom rastojanju od zida.

Copy

♦ Ispravite noge i oslonite se na zid čitavom površinom stopala. Ne savijajte noge u koljenima i opustite ih.

♦ Stavite jastuk pod glavu (ili leđa). Trebalo bi da vam bude jako udobno. Zatvorite oči i dišite. Stavite jedan dlan na stomak, a drugi na srce.

♦ Budite svjesni svog disanja. Udišite brojeći do 2, a izdišite brojeći do 4. Zadržite se u ovom položaju 10 minuta zatvorenih očiju. Dišite i opustite se.

Ova vježba nas uvodi u stanje meditacije iako toga nismo ni svjesni. Osjetićemo kako naše tijelo i um zaranjaju u mir i dostižu harmoniju.

Vremenom, kako budete praktikovali ovu vježbu, primijetit ćete kako od nje imate sve veće blagodeti.