Do vas je, ne krivite dijete: 6 roditeljskih grešaka zbog kojih su nam djeca nevaspitana

Svaki roditelj želi da njegovo dijete bude lijepo vaspitano i ne sumnjamo da dajete sve od sebe. Ipak, često se dešava da se vaše dijete neprimjereno ponaša u određenim situacijama i pred određenim ljudima.

Pogledajte šta radite, a zapravo nikako ne biste smjeli.

Navika prekidanja drugih

Reći “Ne prekidaj me” ne funkcioniše. Učite svoje dijete da čeka svoj red u razgovoru svakoga dana kod kuće dok večerate zajedno ili razgovarate telefonom sa kolegama. Na primjer, prije nego što pozovete nekoga, recite djetetu: ” Sada ću da razgovaram telefonom i niko me neće prekinuti. Završit ću razgovor kada kazaljka na satu dostigne taj broj!”

Vaše dijete dodiruje stvari u prodavnici ili insistira da mu ih kupite

Važno je da naučite svoje dijete da ne može dobiti sve što poželi, jer ne možete kupiti sve što se prodaje, a nije vam potrebno. Oni misle da kupujete stvari bez ikakvog sistema: ne razumiju da zapravo imate spisak za kupovinu. Zato budite spremni prije odlaska u prodavnicu. Napravite zajedno listu namirnica koje su vam potrebne (nacrtajte ih ako vaše dijete još uvijek ne umije da čita). Neka vaše dijete bude odgovorno za spisak, gledajući kako ga pratite.

Vaše dijete ne koristi ljubazne riječi

Što prije počnete dijete da podučavate ljubaznosti, to bolje. Međutim, dok neki to lako shvate, drugi neće razumjeti iz prve. Pokažite svom djetetu magiju ljubaznih reči: ne radite ništa što vam zatraže dok ne kažu “molim te”. Recite “zdravo”, “ćao”, “hvala ti” prvi, bez čekanja da vaše dijete zapamti.

Ne znaju kada da prestanu

Djeci je teško da shvate da postoje informacije koje ne treba dijeliti sa drugima. Oni ne znaju za sram i stid, i nemaju iskustva sa pogrešnim riječima izrečenim u pogrešno vrijeme. Roditelji, pak, vrlo dobro znaju. Pokušajte da uspostavite koncept “kućna tajna”, što bi značilo sve one stvari koje ne bi trebalo da kažete drugim ljudima.

Plaše se da budu bez vas

Dijete odrasta u strahu da ode od roditelja, kada oni stalno postavljaju prepreke između djece i uobičajenih aktivnosti. U njihovoj glavi se vrti scenario: Ako se spustim niz tobogan, razbit ću se ili ću iscijepati odeću. Zbog toga, kada jednom roditelj u dobrom raspoloženju konačno dozvoli djetetu da ide slobodno na igralište, ono će vjerovatno odlučiti da ne rizikuje svoj “život” zbog trenutnog zadovoljstva.

Oni uznemiravaju druge ljude

Ako dijete lako započinje razgovor sa nepoznatim osobama, to je znak povjerenja u porodici. Međutim, to može značiti i da dijete ne zna da odrasli mogu imati druge interese. Ilustrativni primjer je kada roditelji ne mogu da rade ono što žele ili moraju, zato što pokušavaju da sve svoje vrijeme provedu sa svojim mališanom. Zato nije čudno kada dijete ne može da zamisli da ljudi žele bilo šta drugačije od onoga što ono samo želi.