Da li vas telefon špijunira iz džepa? Provjerite i spriječite u nekoliko koraka

Neke aplikacije se uključuju i bez vašeg odobrenja, pa tako vaši mobilni telefoni lako postaju džepni špijuni.

Još 2018. godine, više od 250 aplikacija iz Google Play prodavnica je označeno kao one koje, putem mikrofona telefona, prisluškuju zvukove u pozadini, kako bi aplikacije “prisluškivale” i potom vam “servirale” targetirane reklame, na osnovu onoga o čemu ste prethodno pričali.

Tu su, naravno, i sveprisutne teorije zavjere da nas naši telefoni konstantno i aktivno stalno prisluškuju. Dobra vijest u svemu ovome je to da možete da preduzmete nekoliko jednostavnih koraka kako biste očuvali svoju privatnost i “utišali” bilo koju sumnjivu aplikaciju.

Unsplash

1. Saznajte koje aplikacije već imaju dozvolu za korištenje mikrofona i kamera

Ovo je veoma jednostavno izvesti. Opcija “Menadžer dozvola” (Premission Manager) se nalazi u podešavanjima, u meniju za menadžment aplikacija.

Android
– – Settings > Apps & Notifications > Advanced > Permission Manager (na nekim Android uređajima se nalazi odmah u App meniju, odnosno nema Advanced opciju)

U Permission Manager možete da vidite kojim sve aplikacijama i ostalim dijelovima vašeg telefon je šta dozvoljeno, i da bilo kojoj aplikaciji dozvolite ili uskratite dozvolu za korištenje mikrofona i kamere, piše b92.

iOS

– Settings > Privacy > odaberite opciju Microphone ili Camera (u zavisnosti šta biste željeli da provjerite) > on/off – dozvolite ili onemogućite korištenje mikrofona ili kamere za određene aplikacije.

Budući da, svakako, nisu sve aplikacije zlonamjerne, kada se razmišljate da dozvolite ili onemogućite korištenje mikrofona ili kamere, ako imate nedoumica oko određene aplikacije, razmislite da li ste ili ćete, kada i koristite, ikada koristiti mikrofon ili kameru.

Tako ćete se lakše odlučiti kojoj treba, a kojoj ne treba da uskratite dozvolu.

Unsplash

2. Preuzmite aplikaciju koja prati kada su mikrofon ili kamera uključeni

Kada su korisnici Apple iOS platforme u pitanju, oni će uskoro, i okviru samog operativnog sistema, dobiti priliku da nadgledaju “rad” mikrofona i kamere. To će im omogućiti najnovija verzija iOS 14.
Sa njim stiže i nova opcije – indikator snimanja (recording indicator), koja će korisnike obavještavati ako/kada neka aplikacija koristi mikrofon ili kamere. Kontrolni centar (Control Center) će omogućiti i da se vide one aplikacije koje su nedavno koristile mikrofon i kamere, i da li su nešto snimale.

Što se Android korisnika tiče, njima je na raspolaganju aplikacija Access Dots, koja ima sve prethodno pomenute opcije.

Kao i iOS rješenje, Access Dots koristi indikatore u uglu ekrana, koji se pale i gase da vas obavijeste kada neka od aplikacija koristi mikrofon ili kamere.

Unsplash

3. Postoji i hardversko rješenje

Ako se i dalje ne osjećate sigurno zbog mogućeg praćenja, postoje i druge opcije, kao što je fizičko blokiranje, odnosno onemogućavanje snimanja. Tako uvijek možete da prelijepite neku naljepnicu preko prednje ili preko zadnje kamere.

Postoje i čvrste futrole sa “slajder” poklopcem koji pokriva, kao prednju selfie tako i zadnje kamere, kada se ne koriste.

Postoje i posebni blokeri mikrofona, koji koriste 3,5-milimetarski ulaz za slušalice. One funkcionišu na isti način na koji slušalice blokiraju mikrofon, pa vam i same slušalice mogu poslužiti umjesto blokera.