Bila sam zaprepaštena kada sam otkrila pravo značenje naljepnica na voću: Mislila sam da je to nebitan detalj

Svi smo vjerovatno primijetili male naljepnice koje se nalaze na komadima voća.  Ove naljepnice ili etikete imaju važniju ulogu od barkoda s cijenom.

Na njima je otisnut takozvani PLU kod – Price Look Up – kod pomoću kojeg lakše može odrediti kojoj skupini namirnica pripada produkt. To je zapravo broj koji vam prvenstveno govori na koji način je biljka uzgojena.

Evo kako d razumijete šta ovi brojevi znače i kakve tajne kriju.

Četverocifreni kod koji počinje brojevima 3 ili 4

Ako su na naljepnici samo četiri broja, to znači da je voće (ili povrće) proizvedeno uz pomoć modernih agronomskih tehnika – uključujući obilne količine gnojiva i pesticida.

Petocifreni kod koji počinje brojem 8

Kad vidite ovu naljepnicu, voće je genetski modificirano kao dio procesa uzgoja. Da, tako je. Ovo je GMO hrana koja i dalje izaziva toliko kontroverzi. Istraživanja pokazuju da su dinje, banane i papaja vrste voća koje se najčešće genetski modificiraju.

Petocifreni kod koji počinje brojem 9

Ako vidite ovakav kod, znači da je voće uzgajano starim poljoprivrednim metodama naših predaka: vlastitim rukama i bez ikakvih hemikalija. To su organski proizvodi.

Ako voće nema PLU kod

Većina ljudi pokušava naći voće bez naljepnica. Ali, ovo bi zapravo moglo biti opasno: voće koje se uvozi iz inostranstva uvijek treba označavati na ovaj način. Ako ne postoji etiketa, velika je vjerovatnost da je uklonjena iz određenog razloga – i to onog koji vjerovatno ne ide u korist potrošaču.