Bez straha da ćete se udebljati: Ove namirnice slobodno možete jesti kasno navečer

Dobra vijest je da su naučnici i liječnici sugerirali da je korisno, pa čak i neophodno jesti navečer. No, kako biste izbjegli težinu u želucu, loš san i debljanje, važno je pametno odabrati namirnicce za večeru. I naravno, ne zaboravite na razumne veličine porcija.

Želimo sa vama podijeliti popis proizvoda koji će vam donijeti zdravstvene koristi, čak i ako ih jedete navečer.

Jela od jaja

Jaja su izvor cjelokupnih proteina koji sadrže esencijalne aminokiseline i brzo vas čine sitima. Najbolji izbor su jaja Benedikt ili jednostavno tvrdo kuhana jaja. Omlet i kajgana su također dobra opcija za večeru, ali samo ako ih pravite s minimalnom količinom ulja (ili bez ulja).

Sir i grožđe

Unsplash

Mali porcija sira sadrži samo oko 100 kalorija, ali donijet će vam puno zadovoljstva i koristi u obliku triptofana, proteina i kazeina. Konkretno, kazein vam može pomoći da se osjećate zadovoljnije i dobar je za zdravlje mišića ako ga uzimate prije spavanja. Grožđe, koje je bogato melatoninom, također će koristiti snu.

Puretina

Unsplash

Puretina je prava zaliha triptofana i zdravih proteina. Bolje je odabrati ovaj proizvod umjesto pilećeg mesa, jer je našem tijelu lakše probaviti ga.

Humus sa štapićima od povrća

Unsplash

Osnova ovog jela je slanutak. Slanutak je bogat vitaminom B6 i važan je za sintezu serotonina. Ako se odlučite za kasni noćni obrok, najbolji dodatak ovom bogatom jelu su štapići od krastavaca, tikvica ili mrkve.

Kukuruz

Unsplash

Za kasnu noćnu grickalicu bolje je odabrati kuhani kukuruz umjesto kukuruza u konzervi. Ovaj proizvod može pomoći u uklanjanju viška holesterola iz tijela. I ne zaboravite da u ovu grickalicu ne biste trebali dodavati previše maslaca ili soli.

Riba

Unsplash

Za kasnu večereubolje je odlučiti se za masnu ribu. Na primjer, možete odabrati bakalar ili iverku bogatu hranjivim sastojcima – omega-3 masne kiseline koje sadrže poznate su po svojoj sposobnosti da razgrađuju masti. Protein u ribi je takođe dobar za metabolizam.