Ako je pojedete, možete završiti fatalno: Ovo je NAJOTROVNIJA VRSTA RIBE

Ova riba je japanski delikates, ali i najmanja greška u pripremi može biti fatalna za onoga ko je konzumira.

Naime, jajnici, crijeva i jetra ribe su toliko otrovni da čak i u tragovima mogu biti smrtonosni za osobu koja ih pojede.

Primjer, jedna riblja jetra može usmrtiti petero odraslih muškaraca zbog stvari tetrodotoksina koji je 1200 puta otrovniji od cijanida. Otrov fugu ribe deluje brzo. Prvo utrne lice, a tijelo se zatim paralizuje.
Ona je druga najotrovnija na svijetu, nakon zlatne otrovne žabe (jedan miligram otrova s kože zlatne otrovne žabe može ubiti 22 hiljade miševa).

Printscreen/Youtube/JelajelenaPetrovic

Bez obzira na opasnosti svake godine milioni ljudi stavlja svoj život u ruke stranca jer žele da probaju uzbudljiv delikates.. Srećom, japanske vlasti traže rigoroznu obuku za sve kuhare koji se odluče da se uhvate u koštac s otrovnom ribom. Nakon dvije do tri godine učenja kod majstora za pripremu fugua odlaze na ispit koji položi tek polovina kandidata.

Kuhari ribu čiste na posebnom stolu koji jasno označe kako ne bi došlo do zabune u kuhinji. Najprije pažljivo sijeku glavu, zatim odvajaju kožu i otrovne iznutrice.

Printscreen/Youtube/JelajelenaPetrovic

Fugu se u Japanu smatra zimskom poslasticom, a vrhunski restorani taj užitak naplaćuju oko 1300 eura. Osim samom čišćenju ribe, velika se pažnja se posvećuje dekoracijama pa tako pred gosta dolaze tanko sječeni komadi ribe u oblicima latica, planine Fuji, paunova, kornjača i leptira. I dok priprema traži pristup, dekoracija je čista umjetnost.

Osim samog ukusa za kojeg poznavaoci kažu da je specifičan, još je važnija tekstura koja se lično cijeni. Onima koji se odluče na fugu najčešće je glavni razlog adrenalin koji raste kako se približava trenutak jedenja.