Ako imate ove CRVENE TAČKICE po tijelu evo šta treba da radite: Ovo je jako korisno znati

Ako ste na koži ugledali crvenu tačkicu koju prije niste imali, ne brinite, radi se o angiomu – malom benignom tumoru koji se sastoji od krvnih žila i potpuno je bezopasan.

Postoje dva razloga zašto se pojavljuje:

Godine života

Mnogi ljudi dobiju ih nakon 30 godine života. Uglavnom se radi o vrlo malim točkicama koje se najčešće nalaze na trupu, rukama i ramenima, a žene ga znaju imati na grudima. Pojavljuju se zbog promjena na koži i krvnim žilama koje dolaze s godinama.

 

Problemi sa zdravljem ili loš stil života

Ako angiom izgleda kao točka sa krvnim žilicama iz koje se granaju krvne žilice, to može ukazivati na probleme s jetrom, na bolesti krvožilnog sustava ili hormonsku neravnotežu u tijelu. Ovu vrstu nazivaju – paukoliki (spajder) angiomi.

Kada treba ići liječniku

Primijetite li da crvena tačkica neočekivano mijenja veličinu, oblik ili je počela krvariti, posjetite liječnika što je prije moguće.

Copy

Najbolja prevencija pojave angioma su zdrav život i uravnotežena prehrana. Jedite puno voća i povrća, i ne zaboravite na zdrave masnoće poput onih iz avokada i maslinovog ulja. To će pomoći da vam koža ostane mlada i zdrava, prenosi BrightSide.