AKO IMATE OVAKVOG GOLFA MOŽETE ODMAH DA SE OBOGATITE: Jedan se trenutno prodaje za cijenu od skoro 100.000 eura

Prosječnog “Golfa dvojku” nekada smo viđali na ulicama širom Jugoslavije i dok pojedini vozači i danas mogu da se zakunu u svoje, sada već oldtajmere, drugima stoje u garaži čekajući da neko klikne na oglas i kupi ga za manje od 1.000 eura.

Jedan primjerak “dvojke” danas se, vjerovali ili ne, prodaje za čak 94.000 eura, što je za nekoliko desetina hiljada skuplje i od najnovijeg modela koji ova kompanija nudi.

Kada je Folksvagenov Golf 2 G60 sa motorom od 210 konjskih snaga lansiran prije više od 30 godina, bio je najmoćniji Golf svih vremena. Te 1989. godine ova ograničena serija proglašena je za jednu od najređih, budući da je napravljen samo 71 ovakav automobil i to potpuno ručno, a Folksvagenovi inženjeri su za njega bogato nagrađeni. Da biste ga kupili tada ste morali da izdvojite nevjerovatnih 68.500 nejmačkih maraka, što je bila tri puta veća cijena od Golfa 2 GTI, piše švajcarski “Blik”.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 4 Star Classics (@4star_classics)

Ideja inženjera Folksvagen Motorsport-a je bila da proizvedu “vuka u jagnjećoj koži, odnosno automobil za kojeg niko na prvi pogled ne bi rekao da se mehanikom ili izgledom razlikuje od običnog Golfa, ali tajna je bila u motoru od 210 konjskih snaga, što ga je činilo duplo snažnijim od standardnog Golfa GTI.

Imao je čak 252 Nm obrtnog momenta, što je bila prilično ozbiljna cifra za to vrijeme. Kako bi se obezbijedilo da nema gubitaka u prenošenju snage na podlogu, imao je sinhro pogon na sva četiri točka. Tako je do stotke ubrzavao za samo 7,4 sekunde, a mogao je da dostigne čak 230 kilometara na sat.

Spolja prepoznatljivi jedino po plavim lajsnama, svi automobili ove serije su imali volan na lijevoj strani, ipak, nekoliko ih je tokom godina pronašlo put do Velike Britanije, uključujući primjerak broj 16 koji je tamo stigao 2007. godine i sada je na prodaju po cijeni od 79.995 britanskih funti, odnosno oko 94.000 eura.

Kuća “For Star Klasiks” koja je Golfa G60 oglasila na prodaju pokazala je da je ova “dvojka” prešla 108.900 kilometara, da je svježe ofarbana i dotjerana iznutra, kako bi izgledala kao nova i donekle opravdala svoju cijenu.

Poređenja radi, riječ je o cifri koja je za oko 60.000 eura veća od najnovijeg modela Golfa 8 R, koji će u prodaji biti od jeseni.(Blic.rs)