9 ŽENA ARAPSKIH ŠEIKA: Evo kako zapravo izgledaju i čime se bave

Ljepotice Istoka XXI vijeka se više ne pojavljuju samo u burkama. One očaravaju stilom, nevjerovatnim izgledm i svojim novim interesantnim aktivnostima.

Pogledajte u nastavku ove nevjerovatne žene.

Ranija el Abdulah

Kraljica Jordana, žena kralja Abdulaha II i majka naslijednika prijestolja, princa Huseina. Ranija aktivno vodi svoj instagram nalog, bori se za prava žena na Bliskom istoku i pristalica je ukidanja tradicionalnog stila odjeće. Sama kraljica obožava Giorgio Armani odjeću, čak se i fotografiše za modne časopise.

Amira el Tavil

Princeza Sudijske Arabije otvoreno zastupa reforme u svojoj zemlji, i na svom primjeru dokazuje da može da se živi onako kako srce diktira, a ne zakoni i stereotipi. Amira je visoko obrazovanje stekla u SAD, vozi kola, i čak se razvela od muža. Sada je ova princeza na čelu dobrotvornog fonda „Alwaleed Philanthropies“.

Dina Abdulaziz el Saud

Princeza sa najviše stila u cijelom muslimanskom svijetu, koja vlada modnim buticima u glavnim gradovima Saudijske Arabije i Katara. Dina je postala glavni urednik časopisa Vogue Arabia 2016. godine. Bez obzira na svoju ljubav prema modnoj industriji, princeza obožava da provodi vrijeme sa svojom porodicom i da vaspitava svoje troje djece.

Moza bint Naser el Misned

Druga žena bivšeg emira Katara i majka novog vladara zemlje. Moza je na čelu Katarskog fonda za obrazovanje, nauku i društveni razvoj, takođe je predstavnik UNESCO-a. Zastupa razvoj slobodnih medija i mašta da pretvori Katar u konkurenta Silikonske doline. Moza je majka sedmero djece koja očarava, ne samo stilom, već i idealnom figurom.

Haja bint el Husein

Sestra sadašnjeg kralja Jordana i žena šeika Dubaija, Muhameda Ibn Rašida el Maktuma. Princeza je obrazovanje stekla na Oksfordu. Haja se bavi dobrotvornim radom i izaslanik je mira UN. Bavi se konjičkim sportom.

Lala Salma

Supruga kralja Maroka, Muhameda IV. Ova riđokosa ljepotica je prva od žena marokanskih kraljeva koja je prestala da pokriva lice i može se pohvaliti savremenom profesijom – inženjer informacionih sistema.

Fatima Kulsum Zohar

Kraljica Saudijske Arabije, voli svoj lični život da drži u tajnosti. Retko se pojavljuje u javnosti, ali je neko vrijeme vodila Facebook stranicu, čime je mnoge iznenadila. Fatima je riješila da poštuje tradiciju, a ne da ide u korak sa vremenom, kao većina istočnih ljepotica.

Maita bint Muhamed Ben Rašid el Maktum

Kćerka šeika Dubaija, Muhameda Ibn Rašida el Maktuma. Ova djevojka, ne samo da se bavi sportom, već je i kapiten nacionalnog karate tima UAE. Maita može da se pohvali, ne samo upečatljivim sportskim dostignućima, nego i brojnim navijačima.

Dana el Kalifa

Princeza koja se bavi modom. Dana vodi blog, The Ovredressed, a i prava je instagram zvijezda. Ona poražava svojom sjmelošću i nadahnjuje hiljade djevojaka iz cijelog svijeta da budu ono što jesu.