9 svjetski poznatih robnih marki koje se teško mogu prepoznati u nekim zemljama: “TWIX” se krije pod zanimljivim nazivom

Velike kompanije često mijenjaju imena iste robne marke iz zemlje u zemlju.

Ako budete tražili proizvode u stranoj trgovini satima bez sreće, treba da imate na umu da možda ima drugačiji naziv u toj zemlji.

U nastavku pogledajte neke od robnih marki koje su promjenile nazive u nekim zemljama.

Burger King

Prvi Burger King pojavio se u SAD-u 1954., a od tada je brand počeo otvarati nove restorane pod ovim imenom diljem svijeta. Međutim, prije ulaska na australsko tržište, rukovoditelji tvrtke saznali su da već postoji brand s istim imenom. Stoga je Burger King izumio novo ime za Australiju: Hungry Jack’s.

AXE


Tvrtka Unilever osnovala je Ax u Francuskoj 1983., ali u nekim je zemljama ime već bilo “zauzeto” od drugih marki. Osim toga, u zemljama engleskog govornog područja, teško je povezati izravno značenje riječi “sjekira” s parfumerijom. Distribuiranje proizvoda u Velikoj Britaniji, Irskoj, Australiji, Novom Zelandu i Kini, tvrtka je preuzela ime Lynx.

Danone


Danone je osnovao španski i ljekar Isaac Carasso. Nazvao je marku po sinu Danielu (Danone je njegov obiteljski nadimak). Prilikom ulaska na američko tržište, rukovoditelji tvrtke odlučili su da brand bude više “američki”: Dannon. Amerikanci su pogrešno izgovarali nekadašnje ime, koji su ga podijelili u dvije riječi: “dan” i “jedan”. Zato nemojte biti iznenađeni neobičnim imenom poznatog proizvoda – to nije greška.

Rexona

Kao i Axe (Lynx), Rexona je brand tvrtke Unilever. U Velikoj Britaniji poznat je kao Sure, u SAD-u, u Japanu – Rexena i u Južnoj Africi – Shield.

Mr. Clean


Nositelj rekorda za broj preimenovanja je brand G. Clean. U gotovo svakoj velikoj zemlji ovo sredstvo za čišćenje ima svoje ime. Evo nekoliko: Mr. Clean (SAD, Kanada), Meister Proper (Njemačka), Monsieur Propre (Francuska), Maestro Limpio (Meksiko i Latinska Amerika), Mastro Lindo (Italija). Velika Britanija i Irci jednostavno nazivaju Flash.

Crest


Procter & Gamble proizvodi zubnu pastu od 1945. godine. U Njemačkoj, Poljskoj, Bugarskoj, Ukrajini, Rusiji i nekim drugim zemljama ima drugo ime: Blend-a-med.

Dove


Možete kupiti Dove čokoladu u većini zemalja diljem svijeta, ali isti proizvod u Velikoj Britaniji, Egiptu i Indiji naziva se Galaxy.

Twix


Ova čokolada se izvorno zove Raider i prvi je bio proizveden u Velikoj Britaniji 1967. Godine 1979, proizvod je uvezen u SAD pod imenom Twix. Ipak, u mnogim europskim zemljama još se prodaje pod brandom Raider.

Lay’s


Walkers je osnovan u Velikoj Britaniji 1948. Godine 1989. PepsiCo, proizvođač Laysvih čipseva, kupio je Walkers. Nakon toga, britanski čipsevi su promijenili dizajn, ali zadržali isto ime: Walkers.