9 stvari koje vidimo svaki dan, a ne znamo čemu služe: Saznajte njihovu namjenu

Nakon ovog teksta na neke svakodnevne stvari ćete gledati drugim očima.

Zakrpa na laktu nije samo modni dodatak

Bolje rečeno, nije nastala iz estetskih razloga već mnogo praktičnijih. Zakrpa prvi put pojavila na košuljama vojnika koji su se često morali šuljati na laktovima te oslanjati na laktove dok pucaju iz pušaka. Vojne košulje bile su dugotrajnije kad su imale zakrpe. Pedesetih godina prošlog stoljeća studenti u SAD-u počeli su stavljati zakrpe na odjeću i od tada su manje ili više aktualan modni dodatak.

Zašto se sladoled prodaje u kornetu?

Reddit.com

Sve do kraja 19. stoljeća sladoled se prodavao u staklenim čašama. Nakon konzumacije one bi bile oprane i zatim su se davale drugim kupcima. No, 1904. pojavilo se efikasno rješenje nakon što je u jednoj prodavaonici bila gužva i nestalo je staklenih čaša. Vlasnik se snašao, zamotao vafl i stavio sladoled u njega. Svi su bili sretni s rezultatom i stvorena je ideja o kornetu.

Čemu služi malena crna rupica na mobitelima?

Reddit.com

Riječ je o mikrofonu koji služi za poništenje buke. Ovaj mikrofon izolira svu pozadinsku buku i izolira ju kako bi sugovornik s druge strane čuo samo vaš glas.

Zašto Conversice imaju rupice?

Reddit.com

Ovo je vrlo jednostavno – budući da su napravljene od materijala koji baš i nije prozračan, rupice služe za ventilaciju koja otežava znojenje i zadržavanje neugodnih mirisa.

Šta je ova stvar na svakom kabelu za napajanje?

Reddit.com
Copy

Riječ je o dijelu kabela bez kojeg uređaji ne bi mogli raditi. Zove se feritno zrno i riječ je o tzv. prigušnici koja suzbija visoku frekvenciju elektronskog šuma. Drugim riječima, štiti vaš uređaj od elektromagnetskih šumova.

Što su ispupčenja na dnu svake staklene boce?

Reddit.com

Ne, nije riječ o Brailleeovom pismu iako to mnogi pomisle. Zapravo je riječ o kvaliteti kontrole kojom se u tvornicama markiraju proizvodi i eliminiraju oni koji ne zadovoljavaju standarde.

Zašto bageti imaju rezove?

Reddit.com

Dva su razloga. Prvi je strogo estetski, kruh bez rezova ne izgleda lijepo kao onaj s njima. Drugi je stvar okusa i hrskavosti koja se pojavljuje na rubovima rezova.

Zašto PIN ima četiri znamenke?

Reddit.com

1996. godine Škot James Goodfellow osmislio je PIN kao način zaštite pristupa bankovnim računima. Prvi PIN imao je šest znamenki, ali nakon što mu se žena požalila da je to prekomplicirano i da stalno zaboravlja svoj PIN – smanjio je brojku na četiri.

Zašto je perec tako čudnog oblika?

Reddit.com

Iako priča o perecu nije 100% provjerljiva, smatra se da ga je izmislio jedan redovnik u Srednjem vijeku i da oblik pereca simulira ruke skupljene u molitvi.

Iako sada ne izgleda tako, objašnjenje zapravo ima smisla jer su francuski redovnici tog vremena molili tako što su ruke prekrižili stavljajući dlanove na ramena.