7 jednostavnih načina da saznate da li imate neprijatan zadah

Po statistici, od halitoze, ili neprijatnog zadaha, pati bribližno 25-30% ljudi u svetu.

Ako vaši problemi nisu povezani s bolestima zuba, desni ili želuca, a vi ste povremeno ipak nesigurni u sebe, koristite ove jednostavne i efikasne metode:

Liznite korijen šake

Potrudite se da to učinite srednjim dijelom jezika gde se nakuplja najviše bakterija. Sačekajte 5-10 sekundi i pomirišite. Ako vam se ne sviđa miris, trebalo bi da operete zube ili da upotrebite tečnost za ispiranje usta. Nemojte provoditi ovaj test odmah nakon pranja zuba, jer rezultat neće biti vjerodostojan.

Pređite prstom preko korjena jezika

Ovaj metod je tačniji od prvog, ako uspijete da pređete prstom baš preko korjena jezika. Sačekajte dok se pljuvačka ne osuši, a onda pomirišite prst. Ne zaboravite da ovo radite čistim rukama.

Dišite u čistu čašu

Možete, takođe, koristiti i šolju, plastičnu kutiju ili kesu. Duboko udahnite i polako izdahnite kroz usta u posudu, koju ste maksimalno primakli licu, a zatim naglo udahnite kroz nos.

Ocijenite rezultat

 

Uzgred, puhanju u šaku nije efikasno, jer se miris iz usta miješa s mirisom ruku.

Koristite gazu

Malim komadom gaze protrljajte površinu jezika i procijenite – to isto osjećaju i vaši sagovornici. Naslage žute boje govore o povećanom lučenju sulfida, a to znači i neprijatan zadah.

Uklonite naslage s jezika

Uz pomoć obične kašike ili specijalnog strugača uklonite deo naslaga s površine jezika i ocijenite ga. Što je masa tamnija, to je vjerovatnije prisustvo neprijatnog mirisa.

Eksperiment s ogledalom

Stanite ispred ogledala i maksimalno isplazite jezik. Ako na njemu ima naslaga, onda vjerovatno ima i neprijatnog mirisa. I zapamtite, što su naslage tamnije, tim prije treba da upotrebite četkicu za zube ili tečnost za ispiranje.

Ocijenite ukus u ustima

Ako vam se ukus u ustima ne sviđa, vjerovatno vam se ni miris neće dopasti. Ipak ne zaboravite da poseban ukus možete osjećati samo određeno vreme, ako ste jeli nešto ljuto, začinjeno ili slatko. U tom slučaju vam može pomoći obična žvakaća guma.

 

Foto: adme