6 ZAPANJUJUĆIH STVARI KOJE SU VIKINZI ZAPRAVO RADILI: Proći će vas jeza od broja 3

Većinu stvari koje znamo od Vikinzima naučili smo iz TV serija i video igrica.

Međutim, stvarnost je potpuno drugačija, nisu toliki “divljaci” kao što mislimo. Nekada su svoja putovanja i ekspedicije planirali kao istraživači i trgovci, a ne kao divljaci i banditi.

Čudno je da je njihova kultura postala sinonim za pljačku i teror, kada su zapravo učinili neke prilično velike stvari.

Ovo su neke od zanimljivih činjenica o Vikinzima.

1. Urin za potpalu vatre

Koristili su urin za potpalu vatre. Da, dobro ste pročitali. Opće je poznato da su neki preživjeli koristili urin umjesto vode, no jeste li ikada čuli da je neko zapalio vatru mokraćom?

2.Tetovaže

Opće je poznato da su Vikinzi voljeli tetovaže. Međutim, jeste li znali da su također tetovirali zube?

Niko ne zna sa sigurnošću, ali moguće je da su ili tako htjeli izgledati opasnije tijekom borbi, ili su to bili simboli nekih postignuća.

Copy

3.Teški uslovi

Vikinzi su živjeli u zaista oštroj klimi. Niske temperature učinile su ih ono što jesu-pa, hladnokrvnima. Jedan od primjera njihove prirode bio je način na koji su se odnosili prema svojoj bolesnoj djeci. Bolesna i slaba djeca obično su ostavljana sama u divljini…

A, djeca koja su bila jako jaka i preživjela prvih pet godina u tom hladnom okruženju bila su obučena za borbu ili rad na terenu.

4.Zaštita od sunca

Vikinzi su nekada izrađivali svoju verziju olovki za oči. Međutim, svrha toga nije bila da izgledaju opasnije, već da zaštite oči od sunca. Olovka za oči je izrađena od antimona, spaljenih badema, olova, oksidiranog bakra i nekih drugih elemenata.

5.Bojili su kosu u plavo

Vikinzi su uglavnom imali plavu kosu. No, mnogi od njih su imali smeđu ili crvenu kosu. Zato su je bojili u plavo. Za to su koristili sapun s lugom koji djeluje kao moderni izbjeljivač.

6.Berserkeri

Copy

Riječ “Berserker” doslovno znači “Medvjeđi kaput”. To ime dobili su oni Vikinzi koji su odbili nositi tradicionalni oklop, a borili su se u bitkama prekrivenim samo “medvjeđim kaputom”.
Jesu li vas neke od ovih činjenica iznenadile. Koja vam se posebno svidjela?