2 efikasna trika za skidanje sala bez dijeta i vježbanja

Ako vam je teško da držite dijetu i želite da smršate bez ikakvih ograničenja u ishrani, imamo sjajno rešenje.

Otkrivamo vam dva načina da jedete manje, a da upošte ne morate da ispitujete svoju samokontrolu – nećete ni primijetiti šta se dešava dok ne počnete da gubite kilograme.

1. Zamijenite tanjire

Da li ste čuli za termin gastrofizika (gastronomska fizika)? Ova disciplina proučava kako naša okolina utječe na naše navike u ishrani. Prema njoj, sve od težine escajga, boje i veličine tanjira određuje koliko ćemo hrane pojesti. Najprije, bacite sve velike tanjire i nabavite manje.

Unsplash

Nedavna studija je pokazala da ista količina hrane izgleda drugačije na velikom i malom tanjiru. Ako stavite malu porciju na veliki tanjir, vaš um će vam reći da to nije dovoljno i vjerovatno ćete dodati još dok ne napunite tanjir. Ovo će dovesti do prejedanja.

Međutim, ako stavite istu količinu na manji tanjir, izgledaće da ima više hrane pa ćete pojesti manje ili taman dovoljno da zadovoljite glad. Drugim riječima, ako zamijenite tanjir od 30 cm sa onim od 25 cm, smanjićete unos kalorija za 22%. Ova razlika u percepciji veličine, naziva se Delboeuf iluzija.

Unsplash

2. Izaberite pravu boju

Nije važna samo veličina tanjira. Ista studija je pokazala da i boja igra veliku ulogu. Kako biste izgubili kilograme, birajte tanjire koji su u najvećem kontrastu sa hranom.

Na primjer, imate crvene i bele tanjire i pastu sa bijelim i crvenim sosom. Istraživanje je pokazalo da ćete ako stavite beli sos na bijeli tanjir, pretjerati sa količinom. To se dešava jer se boje stapaju i porcija ne izgleda dovoljno velika. Međutim, ako stavite bijeli sos na crveni tanjir, kontrast će biti veći i nećete toliko poslužiti. Studija je pokazala da kada se tanjiri ne slažu sa hranom, sipate oko 30% manje.

Unsplash

Drugim riječima, što je veći kontrast između posuđa i hrane, to bolje. Dobra ideja je i da promijenite boju stola, a ako to nije moguće, zamijenite stoljnjak kako biste postigli željeni kontrast. Ako želite da idete još dalje, koristite plave tanjire. Smatra se da ova boja potiskuje apetit i ne postoji prirodna hrana koja je plave boje, pa ćete uvijek imati kontrast.

Unsplash

Bonus:

Ovim trikom, ubit ćete dvije muhe jednim udarcem. Trik je u tome da popijete barem jednu čašu vode prije svakog obroka ili još bolje dvije. Voda će ispuniti vaš želudac i vi ćete pojesti manje hrane. Ne samo što ćete na ovaj način smanjiti unos kalorija, već ćete i uvijek biti hidrirani što je važno za dobro zdravlje. Ovo je sjajan trik za one koji zaboravljaju ili nemaju naviku da piju vodu. Konzumiranje 0.5 litara vode pomaže da sagorite oko 30% više kalorija nakon unosa. Zar to ne zvuči divno?