13 upozoravajućih znakova da se nešto loše događa sa vašim organizmom i zdravljem

Vaše tijelo zna da vam pokaže ukoliko se nešto čudno dešava sa vašim zdravljem. Zato bi bila dobra ideja da posmatrate promjene na kosi, koži, zubima, itd.

Morate se prethodno i upoznati sa tim nekim znacima kako bi znali kako i kada da odreagujete. Pored nekih očiglednih znakova kao što su loš dah, opadanje kose, dijareja ili zatvor, ili česte infekcije usta morate obratiti pažnju i na sljedeće:

Kosa vam sijedi prije 40. godine

Pojava sijedih vlasi za većinu i nije neki razlog za brigu jer svi starimo, zar ne? Međutim, ukoliko prije 40. godine počnete da sijedite, to može značiti da ste anemični, ili imate poremećaj štitne žlijezde ili nedostatak vitamina B.

Naborane ušne školjke

Još jedan znak starenja, ali ako se pojavi prije vremena znači da imate povišeni rizik od srčanog udara.

Teški kapci

Institut sa Novog Zelanda je ustanovio da teški kapci mogu biti povezani sa određenim nervnim problemima, povredama ili nastaju zbog prekomjernog izlaganja suncu. Ako se problem toliko razvije da vam umanji vidljivost, obavezno se obratite ljekaru.

Otečen vrat

Ili niste udobno spavali ili imate problem sa štitnom žlijezdom. A problem sa štitnom žlijezdom vuče neke druge probleme kao što su ubrzan rad srca, variranje temperature tijela i nemogućnost kontrole nivoa stresa.

Ružni nokti

Nokti vam mogu reći dosta toga o vašem zdravlju. Obavezno pratite šta se dešava sa njima i da li možda menjaju oblik ili boju. Ako se pojavi neka horizontalna linija na noktu, a niste se udarili, znači ili da imate lošu ishranu ili da ste bolesni. Ako se nokti krive onda možda imate anemiju.

Kratke obrve

Ako vam obrve opadaju sa spoljne strane znači da imate problem sa štitnom žlijezdom. To može da utjwče na vaš metabolizam (jer je održavanje zdravog metabolizma inače i glavna funkcija štitne žlijezde) i hormone.

Promjena boje bionjače

Žuta bionjača može značiti da ste možda previše umorni ili iscrpljeni, ali može biti i znak žutice ukoliko je ta žuta boja baš izražena.

Preplanulost bez sunca?

Koža prosto ne može da potamni bez izlaganja suncu. Ako se to ipak desi odmah se obratite ljekaru. To može biti simptom Adisonove bolesti. Pored promjene boje kože pojavljuje se i umor bez ikakvog razloga, mučnina i malaksalost.

Ispucale usne

Kada je napolju hladno dolazi do pucanja usana. Međutim, ako se desi da vam se iznenada pojave pukotine u uglovima usana, to može značiti da imate nizak nivo cinka i vitamina B. Moguće je i da je nivo Vitamina A vrlo visok.

Crveno lice

Crvenilo na obrazima i nosu se obično pojavljuje kada je hladno ili kada imamo temperaturu. Međutim, kod žena starosti između 30 i 50 godina se može pojaviti zbog stresa, previše začinjene hrane, i izloženosti suncu.

Dugačak domali prst

Kažiprst je nekim ljudima kraći od domalog prsta. To se dešava kod ljudi koji su bili izloženi prevelikim dozama testosterona u majčinoj utrobi. Visok nivo testosterona može značiti da ste podložni artritisu.

Pileća koža

Pileća koža je poremećaj na koži. Na leđima, rukama i nogama se javljaju izbočine. Glavni uzrok je velika količina keratina u organizmu. Keratin nas štiti od raznih infekcija ali može izgraditi čepove koji blokiraju folikul dlake. Bezopasno je, ali neprijatno. Obratite se ljekaru.

Hladne noge

Ako su vam stopala stalno hladna šta god da radite, onda imate problem sa cirkulacijom. Odnosno imate neki oblik vaskularne bolesti. Može značiti i da bolujete od Rejnoovog sindroma koji zapravo ima nekoliko jakih autoimunih stanja. Dobro bi bilo da popričate sa svojim ljekarom ako primjećujete ovakve simptome.