12 misterioznih stvari iz naše prošlosti koje smo viđali svaki dan, ali nismo znali zašto su potrebne

Često vidimo neobične stvari oko nas, ali toliko smo navikli na njih da se čak i ne pitamo što je to i zašto služe. Npr, svaki stanovnik bivšeg Sovjetskog Saveza barem se jednom susreo s tajanstvenim ogradama u koketnom rombu koji je okruživao osjetljive predmete ili čudne rupe ispod prozora Hruščova.

Zgrade sa devet etaža

Mnogi se pitaju zašto su u SSSR-u gradili kuće s 9 spratova. Što je spriječilo izgradnju 10 spratova? Činjenica je da bi, prema sigurnosnim standardima iz 70-ih godina prošlog stoljeća, kuće iznad 28 m (to je točno visina devetospratne zgrade) trebale biti opremljene protupožarnim protupožarima, putničkim i teretnim liftima. Zbog toga je gradnja bila preskupa i isplatila se samo u kućama iznad 12 spratova. U isto vrijeme, vatrogasne mašine bile su opremljene ljestvicama duljine 28 metara. Stoga su se visoke zgrade počele pojavljivati u Uniji tek nakon što su počele proizvoditi ljestve duge 40 metara.

Ograda romba

Svaki stanovnik Rusije vidio je betonske ograde sa rombovima, koje su obično zatvorene gradilištima i industrijskim zonama. Njihov autor je arhitekt Boris Lahman, koji dugi niz godina živi u SAD-u.

Zid obojen na pola

U sovjetska vremena donji dio zidova na ulazima stambenih zgrada, kao i u klinikama, bio je obojan zelenom ili plavom bojom, a gornji dio je pocrnjen. To je učinjeno kako bi se zidovi zaštitili od plijesni i prljavštine. A izbor boje bio je zbog činjenice da je na zelenoj ili plavoj pozadini teže razlikovati neravnomjerno obojena područja.

Moglo bi se obojiti cijeli zid, ali to bi već bilo skuplje.

Stakleni blokovi

U SSSR-u su stakleni blokovi mogli biti posvuda: u školama, na poduzećima, u kulturnim kućama, u stambenim zgradama. Mnogi vjeruju da je ovo samo dekor,ali griješe. Jedna od glavnih prednosti staklenih blokova je mogućnost prijenosa svjetlosti i, kao rezultat, uštede električne energije. Međutim, oni ne pružaju priliku da špijuniraju ono što stoji iza njih. A gustoća materijala blizu je gustoće kamena.

Prozor između kupaonice i kuhinje u Hruščovu

Postoji verzija da je prozor između kupaonice i kuhinje u starim apartmanima trebao zaviriti. U stvari, na tu su se način borili s tuberkulozom. Bacil tuberkula razmnožava se u vlažnom okruženju, a sunčevo svjetlo koje je prodiralo iz kuhinje trebalo je dezinficirati zrak.

Toaleti s “policom”

Takav se wc naziva i posuda. Dizajnirani su tako da smanje minimalan broj prskanja prilikom odlaska u toalet i ispiranje, što znači da će se u okolnim objektima naseliti manje mikroorganizama. Pored toga, „polica“ u WC-u spasila je puno stvari koje su slučajno pale u WC.

Ladica ispod prozora u kuhinji

U tipičnim sovjetskim kućama predratnih i poslijeratnih zgrada, često možete naći nišu ispod prozora s uličnom ventilacijom. Nazivaju je i “hruščov hladnjač” jer je pomogla da hrana ostane svježa. Zapravo, za to mu je i osigurano. Kada su pravi hladnjaci postali sve rašireniji u 60-ima, stambene se zgrade počele graditi bez ove značajke.

Tepih na zidu

Tepisi na zidovima bili su u gotovo svim sovjetskim stanovima, a do danas ih možete pronaći u kućama starije generacije. Ovo nije žudnja za luksuzom, već zvučna izolacija, jer su zidovi u Hruščovu bili tanki i sve što se dogodilo u stanu odmah je postalo javno.

Osim toga, prozori su bili nepropusni, pa čak i sezonsko zatvaranje nije uvijek pomoglo. A tepih je pomogao da ostane toplo u stanu.

Dermaturna obloga vrata

Lice stakla