10 užasnih navika koje morate izbjegavati ako želite da imate ravan stomak

Zdrav život je proizvod niza pravih navika, a ne korigovanje samo jedne od loših. Sve morate da korigujete.

Potrebna je redovna vježba, unos manje količine kalorija nego što možete da potrošite za jedan dan (dijeta), ubrzanje metabolizma, ali i još neke stvari.

Ovo su vaše greške:

Nestrpljivi ste

Ne možete smršati ili dovesti svoju liniju “do savršenstva” za mjesec dana. Ne možete ni za 5 mjeseci. Možete. Možete da prestanete da jedete i da uništite svoje zdravlje. Samim tim (ili lošom dijetom/ jednoličnom hranom) nećete unijeti sve nutrijente koji su potrebni za funkcionisanje vašeg tijela.

Za vraćanje zdravlja na pravi kolosijek morate biti strpljivi. Trudite se ako treba godinama.

Unsplash

Unosite previše šećera

Šećeri su ugljeni hidrati.

Ugljeni hidrati su ogroman izvor energije. Mnogo veći nego proteini. Ali, od šećera se ne možemo zasititi toliko lako, pa ne znamo kada da stanemo kada jedemo namirnice bogate ugljenim hidratima. Međutim, šećeri su kao droga. Koliko jedeš nešto sa šećerom, toliko dalje čezneš.

Vaše salo je nagomilana neutrošena energija. Ako vi stalno unosite energiju kroz šećere, vaše tijelo nikada neće početi sa potrošnjom zaliha.

Ne unosite dovoljno proteina

Hrana bogata proteinima nema veliku kaloričnu vrijednost, ali zato se brže zasitite i može da vas drži sitim mnogo duže. To je jedna od najkorisnijih vrsti energije koju možete da unesete u tijelo. Vaši mišići se grade tim proteinima. Jaja i belo meso su glavni izvori proteina, a možete naravno dodati i biljnu proteinsku hranu.

Unsplash

Nedovoljno sna

Ustajanje u 4h ujutru je recept za odličan metabolizam i uspješan život. Naši preci su kroz stotinu hiljada godina ustajali sa prvim svjetlom i odlazili na spavanje sa prvim mrakom. Međutim, za normalno funkcionisanje tijela morate spavati između 6 i 8 sati. To znači da bi ste morali da legnete da spavate oko 20h ili 21h. Za ovakav život bi ste morali da se odreknete mnogih stvari od društvenog do (možda) romantičnog života.

Bilo kako bilo, rijetko ko se, zbog posla i drugih obaveza, naspava oko 6 sati. Tako se metabolizam usporava, a glad raste zbog manjka energije.

Pogrešne vježbe

Ne možete da radite samo trbušnjake i da mislite da će salo sa stomaka nestati. Za gubljenje sala morate dobro da se preznojite. Naša preporuka: Vježbe snage u kombinaciji sa kardio treningom. I to dobrim kardio treningom.

Unsplash

Previše vježbanja

Morate da znate da ništa ne dolazi “preko noći”. Drugim riječima, morate imati više strpljenja i morate polako graditi svoju kondiciju i snagu. Ako mnogo opterećujete svoje tijelo i ako ono na to nije naviklo, počeće da troši i mišićnu masu a može doći i do ozbiljnih povreda.

Previše restrikcija

Vaše tijelo bez vježbanja troši oko 1200 kalorija dnevno. Ako unosite manje od toga onda vaše tijelo misli da ostajete bez hrane. Zbog toga počinje sa pravljenjem zaliha tj. sala. Nemojte se previše ograničavati. Jedite dovoljno. Izbacite slatkiše, tijesta i sve te “lagane” grickalice koje volite i kvalitetnu hranu jedite u manjim porcijama, češće u toku dana. Samokontrola.

(I da, trudite se da unosite i dosta vlakana zbog bolje funkcije crijeva)

Unsplash

Previše napetosti

Napetost i nervoza nas teraju da lučimo hormon koji se zove kortizol. Taj hormon nas tjera da mislimo da smo gladni. A ako mnogo ručkamo onda sve to veoma brzo ide u salo oko stomaka ili zadnjice.

Nema napretka!? Pa onda da dignemo ruke!

Nemojte mnogo da gledate na vagu. Ona nije mjerilo vašeg napretka. Naime, dok vježbamo pijemo dosta vode. Ta voda je teška. Zato ako stanete na vagu imate više kilograma. Isto tako, ta voda ide i u mišiće koji su pocjepani. Zato možda djelujete i “natečeno”. Kada sve to splasne, tek tada možete vidjeti koliko ste napredovali. Ne predajte se!

Unsplash

Nema više motivacije

Gubitak motivacije je neminovan. To se svima dešava, pa čak i onim najuspješnijim sportistima. Jednostavno, napredak ima svoje uspone i padove. Svaki napredak. Nijedna “kriva” napretka nije eksponencijalna. Više dođe kao sinusoida. Zato nemojte da gubite nadu, samo naprijed! Doslijednost gradi karakter, a karakter je taj koji će vas dovesti do uspjeha.